Prvomajska cesta 3a
8310 Šentjernej
Dne 3.2.2025 smo v prostorih društvene kleti organizirali delovno degustacijo vin letnika 2025. Degustacija je bil izobraževalne narave in je pri pridelovalcih izredno zaželjena, saj se na ta način vina lažje vzdržujejo v polni kondiciji. Zimski čas je iz stališča senzorike izredno neugoden, saj moramo vino vedno poizkušati ustrezno temperirano, sicer nizka temperatura kaj hitro zamaskira morebitne neželene vonje in okuse vina.
Zbrali smo 31 vzorcev, katere smo komentrirali sproti ob pokušanju. Le nekaj vzorcev je bilo z napako; v tem trenutku nekoliko reduktivna vina kot posledica višjega prostega žvepla ali pa že z bekserjem. Vse to se še vedno lahko odstrani brez posledic, zato verjamem, da so člani že naslednji dan zavihali rokave.
Če se osredotočimo na cvičke, lahko rečem, da v tem trenutku izredno dodelani in v polni kondiciji. Lepe, nekoliko bolj intenzivne barve, kot se spodobi za letošnji letnik, pospremijo nekoliko bolj sramežljive cvetice, ki so kot posledica nekoliko višje pH vrednosti letnika 2024. Umirjena kislina in prijetna pitkost. Mnoge cvičke je ločil le kakšen detajl. Podobna opažanja so bila pri ostalih belih in rose vinih.
Pridelovalci naj upoštevajo navodila, ki so jih dobili skozi vodeno degustacijo, da bodo vina urejena in v kondiciji tudi za prihajajoče ocenjevanje.
Piše: Jure Grubar
Foto: arhiv DVŠ