OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

POVEZAVA DO DOGODKOV OB OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE - JERNEJEVO:

https://www.sentjernej.si/index.php/jernejevo-2018

 

Šentjernej je bil v letu 2003 s strani TZS proglašen za najlepše urejen izletniški kraj v Sloveniji, v letu 2004 pa so se odlično odrezali v projektu "Entente Florale".

Največja prireditev, ki se odvija vsako leto v mesecu avgustu je praznik občine Šentjernej – JERNEJEVO, ki traja 10 dni. Organizirana je povorka vseh društev občine in sosednjih občin, Jernejev sejem, orgelski koncert, dobrodelni koncert, srečanje ostarelih, različna športna tekmovanja, podeljena so tudi občinska priznanja in nagrade, razglašeni so športnica, športnik in športni kolektiv za prejšnje leto. Obiskovalcem se predstavijo domači glasbeni izvajalci, modna revija… Prireditve skupaj obišče preko 10 tisoč ljudi. Občina slovi po konjih, ki so včasih predstavljali delovno silo za vleko, vožnje, danes pa jih domačiji redijo ljubiteljsko. Nekateri svoje konje trenirajo za nastop na konjskih dirkah doma in drugod. 

FOTOREPORTAŽE:

2012201120102009, 2008, 2007, 2006, 2005

 


 

Znamenite konjske dirke izvirajo iz časa izumitelja ladijskega vijaka Jozefa Ressla (leta 1817 do 1821), ko je tu treniral na dirkalni cesti. Dirkališče je bilo ob sedanji regionalni cesti proti Kostanjevici. Da bi pridobili varen prostor za trening in konjske dirke, so leta 1891 na travniku pri gostilni Bučar ob cesti uredili dirkališče, na katerem so od takrat naprej vse do leta 1938 potekale dirke v Šentjerneju. Leta 1938 je bila zgrajena nova dirkalna proga na skupnem pašniku ob jugozahodnem robu Šentjerneja. Tu so se odvijale dirke vse do leta 1979, ko je Klub za konjski šport dobil to zemljišče v trajno uporabo in izpeljal potrebne rekonstrukcije dirkalne proge, da novi hipodrom ustreza vsem mednarodnim zahtevam. Od 1945. leta dalje so dirkalne prireditve s kasaškimi in galopskimi točkami ter preponaškimi tekmovanji. Udeleženci dirk in njihovi gledalci radi pridejo v Šentjernej, kjer se po koncu tekmovanja prireditev nadaljuje z zabavnim programom in druženjem vseh generacij. Klub za konjski šport, ki vsako leto dvakrat ali trikrat (maja in avgusta, včasih tudi julija) uspešno izpelje organizacijo dirk, deluje že 120 let.

FOTOREPORTAŽE:

2011, 2008, 2006,

 


 

pd99 20mVsako leto v juniju pri nas poteka Petelinjada - zanimiva prireditev s petelinjimi dirkami. Julija pa se lahko občani pomerijo na kmečkih igrah, ki predvsem pripomorejo k ohranjanju dediščine prednikov naše občine.

 

 

 

 

 

PETELINIJADA 2004

velika nagrada DANEX ART, občine Šentjernej in LE COQ SPORTIF
Neuradno državno prvenstvo v petelinjih dirkah »PETELINJADA 2004« je zopet privabila v Šentjernej veliko število gledalcev, za katere je bil poleg petelinjih in kasaških dirk pripravljen bogat spremljevalni program. Vsi prisotni so bili zopet priča enkratnemu dogodku, saj so organizatorji poskrbeli za veliko mero napetosti ob pričakovanem petelinjem skoku s padalom v tandemu z višine prek 1000 metrov. Kot je bilo obljubljeno se je tudi zgodilo. S padalcem Simonom Dularjem, ki je v lanskem letu izvedel zgodovinski petelinji skok, je tudi letos priletel šentjernejski petelin, tokrat lončen domačega lončarja Jožeta Pungerčarja. Tako so organizatorji zadostili veterinarski inšpekciji, ki je ugotavljala, da bi bil petelinji skok nepotrebno vznemirjanje živali, kot tudi vsem obiskovalcem, ki so pričakovali skok šentjernejskega junaka. Če se vrnemo k samem tekmovanju, je potrebno poudariti, da se je na nedeljsko dirko uvrstilo le 27 petelinov, ki so na uradnem treningu dosegli normo tek pod magično mejo 32 sekund. Kljub strogi predhodni selekciji so nekateri petelini pokazali, da znajo biti navihani, muhasti in neposlušni, kar pa je hkrati petelinjo dirko tudi popestrilo. Najhitrejša med posameznima dirkama sta bila: Med šentjernejskimi petelin »Bobi« lastnika Andreja Turka iz gor. Mokrega polja in med petelini raznovrstnih pasem in križancev petelin Galini Tomaža Zalokarja iz Novega mesta. Otroci so bili na prireditvi deležni posebne pozornosti- udeležili so se »NGRADNE LIKOVNE DELAVNICE« Vse vstopnice so bile vključene v nagradno žrebanje- srečni izžrebanec je prejel »mladega pujska«. Prav tako so si obiskovalci lahko ogledali slikarsko razstavo mag. Daneta Rupčiča z naslovom »konji«, predstavili so se: društvo čebelarjev Šentjernej s »KRANJSKO ČEBELO« in društvo kmečkih žena Šentjernej z » JERNEJEVIMI ŠTRUKLJI« Na prireditvi so bili predstavljeni OLIMPIJSKI COPATI blagovne znamke »LE COQ SPORTIF- v prevodu »hitri petelini«, ki so bili poleg ostale športne opreme uradno širši javnosti predstavljeni šele 24. julija. LOHNKO INŽENIRIN, KI TRŽI BLAGOVNO ZNAMKO LE COQ SPORTIF je namreč pokrovitelj olimpijske reprezentance, ki bo zastopala Slovenijo na OLIMPIADI V GRČIJI.

PETELINIJADA 2002

V nedeljo 7. julija je društvo GALLUS BARTHOLOMAEUS priredilo prvo neuradno državno prvenstvo v petelinjih dirkah, pod nazivom »PETELINJADA 2002«. Namen prireditve je v prvi vrsti promocija reje nove pasme šentjernejskega petelina in popularizacija blagovne znamke, ki bo v prihodnje spremljala to vzrejo, hkrati je tekmovanje velik prispevek k prepoznavnosti občine Šentjernej v širšem slovenskem prostoru.
Na sliki: predsednik častnega odbora petelinjade dr. France Arhar v družbi Staše Blatnik z najhitrejšim petelinom Jakobom in predsednikom društva Gallus Bartholomaeus Stanetom Bregarjem (foto-MEGAFOTO MARIJAN HOČEVAR)
Izvedeni sta bili dve dirki. Dirka raznovrstnih petelinov za veliko nagrado podjetja Poanta iz Novega mesta, ki se ukvarja s prodajo aparatov za prečiščevanje pitne vode in posebna dirka bartolomejčkov – križancev pri oblikovanju nove pasme šentjernejskih petelinov za veliko nagrado občine Šentjernej. Tomaž Zalokar iz Novega mesta – lastnik zmagovalnega petelina Galinija v kategoriji raznovrstnih petelinov je za nagrado prejel aparat za prečiščevanje pitne vode v vrednosti četrt miljona tolarjev. Nagrado sta mu podelila predsednik častnega odbora petelinjade dr. France Arhar in lastnica Poante, Slavica Kozjan. Staši Blatnik iz Šmarja, pa je v kategoriji šentjernejskih petelinov, petelin Jakob pritekel veliko sliko »PETELINI SE RADI PETELINIJO« olje na platnu slikarja Duška Rupčiča iz Novega mesta. Petelinje dirke so poleg večtisočglave množice spremljali in o njih poročali skoraj vsi slovenski mediji. (DOLENJSKI LIST, VAL 202, TV SLO 1, VAŠ KANAL, SLOVENSKE NOVICE, KMEČKI GLAS, STUDIO D, MLADINA…..), kar pomeni, da so petelinje dirke zanimive in atraktivne, petelin pa poleg konja in cvička dobiva ustrezno popularizacijo, kot prepoznavni simbol občine Šentjernej.
Organizatorjem je tudi v letošnjem letu uspelo v častni odbor petelinjade, pritegniti eminentne osebnosti: dr. FRANCE ARHAR predsednik uprave VZAJEMNA D.V.Z. in kandidat za predsednika RS, ANTON MAJZELJ predsednik uprave MOBITEL d.d., mag. JANEZ GLAVAČ vodja sektorja za področje veterinarstva in genske banke na MKGP, VIKTOR KREK, vodja sektorja za področje plemenske vzreje na MKGP, mag. BORIS VESELIČ direktor SUK-KRKA d.d., ROBERT TOMAZIN, direktor SNEŽNIKA d.d., ANDRAŽ RUMPRET direktor ISKRA – PIO d.o.o. in JANEZ LIPEC svetovalec vlade na MKGP.
Častni člani petelinjade 2002 so po končanih dirkah obiskali še Muzej na prostem pri kartuziji Pleterje, kjer so si ogledali muzej in eksponate, ki jih je društvo Gallus Bartholomaeus zbralo v projektu LOJTRNIK.

PETELINIJADA 1999

Društvo GALLUS BARTHOLOMAEUS je v nedeljo 22. avgusta na hipodromu v Šentjerneju priredilože drugo leto zapored tekmo v petelinjem teku pod nazivom "PETELINJADA 99".
Petelinje dirke so potekale v okviru velikih kasaških dirk, priprave nanjo pa so bile izvedene skoraj profesionalno, saj so nekateri lastniki že nekaj tednov pred tekmo preizkušali, kateri od domačih petelinov je pravi tekač in ga bodo do tekme posebej "crkljali".
Letos je bila tekma časovno omejena, zato je bilo dovoljeno število sprejetih prijav le 16 tekmovalcev.

 

 


 

Tradicionalna prireditev je tudi 1. maja vsako leto na Javorovici, v hribovski vasici pod Gorjanci. Tu obeležujemo praznik dela ter spomin na padle borce Cankarjeve brigade. Zbere se preko 3 tisoč ljudi z vseh koncev Slovenije.

 

 

 

 

 

FOTOREPORTAŽE:

2013, 2012, 2010, 2009,

 


 

Vsako 2. in 4. soboto v mesecu imamo v Občini Šentjernej organizirane sejme, kjer se prodajajo živali, tekstil, bižuterija, kmetijski stroji, gospodinjski pripomočki, sadje, rože

 


 

V Šentjerneju smo ponosni, da lahko enkrat letno - v septembru trgamo s potomke najstarejše trte na svetu.

 Ob prazniku Sv. Štefana - 26.decembra vsako leto pripravimo t.i. ''Štefan dan'', ki pomeni blagoslov oziroma žegnanje konj. Preko 200 konj se zbere na enem mestu in v povorki gredo skozi Šentjernej do cerkve v Dol. Stari vasi, kjer sledi blagoslov konj in sv. maša.

 

 

 

 

 

 

FOTOREPORTAŽE:

 2008, 2007, 2005,

 


 

V letu 2004 pa je Šentjernej sodeloval tudi v mednarodnem projektu ENTENTE FLORALE.
Cilji in namen projekta Entente Florale so sorodni ciljem projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna: Cilj delovanja AEFP, ki je strogo neprofitna organizacija, je socialni in kulturni razvoj.

 

 

 

 

FOTOREPORTAŽE:

2010, 2004

 


 

Božično novoletni koncerti Pihalnega orkestra Občine Šentjernej so vedno izjemno obiskana tradicionalna prireditev v Šentjerneju.
Na koncertu redno sodelujejo tudi znani gostje.

 

 

 

 

 

FOTOREPORTAŽE: 

 2008, 2007, 2006, 2005


 


Jernejevonovi

KCPT LOGO

projekti

      [2014-2018]   [2018-2022]

images/piso

 

galerije mapalink
 
04_2019 Vestnik

 

  Cvickerija

Statistika obiskov

6109199
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
2789
2107
13877
6081699
34888
53432
6109199
Moj IP: 35.173.234.237
Osveženo: 22:30:27