18.3.2018

20190316 120256Kušljan

Na Javorovici nad Šentjernejem se je v soboto, 16. marca 2019, na komemoraciji in spominski slovesnosti ob 75. obletnici tamkajšnjega poboja 113 partizanov IV. bataljona Cankarjeve brigade zbralo veliko število ljudi.

Slavnostni govornik, prvi predsednik RS Milan Kučan, je v svojem govoru med drugim spregovoril o protestu mladih za zaščito okolja. Kučan je ocenil, da se mladi pri svojem protestu zavzemajo za pravo razvojno alternativo.

 "Ta ni v orožju in dokazovanju, kdo je sposoben večjega človeškega in materialnega uničenja. Edina alternativa je, da človeštvo svoje potenciale usmeri v razvoj okoljevarstvenih znanj in tehnologij. Predmet prestižnega boja med velesilami naj ne bo sposobnost za sejanje smrti, pač pa sposobnost za varovanje življenja in narave," je poudaril.  Izpostavil je tudi, da je prihodnost polna izzivov in negotovosti: "Je čas, ki od politikov in vseh nas državljanov zahteva streznitev. Prihodnost je povsem odprta, nepredvidljiva in vse prej kot samoumevna. Prinaša različne možnosti, tudi priložnosti. A niso vse dobre."  Nadaljeval je, da morajo zato tudi Slovenci premisliti svoje mesto v svetu in ovrednotiti možnosti, ki jih imajo. "Čas je, da slovenski politiki, tudi evropski poslanci, delujejo v interesu Slovenije in ne v interesu drugih držav, zavezništev in strankarskih sopotnikov v tujini," je dejal.  "S svojo državo Slovenci gotovo nimamo veliko vpliva na te spremembe, a to ne pomeni, da lahko odločitve o naši in o skupni usodi prepustimo drugim. Lahko in moramo se pripraviti na spremembe in se zanje tudi ustrezno usposobiti. Da bi to zmogli, moramo končno preteklost prepustiti zgodovini," je ugotovil.  Dodal je, da preteklost ne sme bremeniti politike in ji jemati moči za spopad z izzivi, ki jih prinaša življenje in da je čas, ko se je treba sprijazniti s preteklostjo, "takšno, kot se je dogodila, in da je ne poskušamo popravljati ali spreminjati za nazaj. Takšna kot je, polna svetlih dejanj in tudi temnih strani, je naša in je skupna. Kvečjemu se kaže iz nje kaj naučiti", je še dejal slavnostni govornik. Poleg kulturnega programa, ki so ga oblikovali KUD Partizanski pevski zbor in recitatorji OŠ Šentjernej, sta zbrane nagovorila tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar in najstarejši Šentjernejčan Stanko Kušljan, ki je opisal takratne dogodke. Na Javorovici je padlo 113 partizanov, 16 pa se jih je rešilo. Ob ruševini omenjene cerkvice je zdaj spominski hram z zapisanimi vsemi pobitimi partizani.