OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

16.4.2018

Salamarji

14. aprila je v Gostilni pri Slavcu v Gorenjem Maharovcu potekala že 12. Salamijada doline šentjernejske. Ocenjevalna komisija v sestavi Franc Luzar (predsednik ocenjevalne komisije), Janez Kovač, Drago Košak, Milan Vrščaj, Andrej Košak in Rok Kotar je ocenila 59 vzorcev domačih salam in 13 vzorcev špehovk. Komisija je vzorce ocenila 12. aprila. Ocenjevanje je potekalo tekoče, brez zapletov in v odlični organizaciji salamarske sekcije Turističnega društva Zvon Gradišče. Vse domače salame so bile izredno lepe in okusne. Posebej so se izkazale vinogradniške salame, ki so prejele visoke ocene za izredne okuse. Komisija je povedala, da se je na splošno kakovost salam v zadnjih desetih letih bistveno izboljšala.

Preberi več

9.3.2018

Težko pričakovana razglasitev Svetovnega dne čebel in prvo praznovanje, ki ga bomo obeležili in praznovali letos  20. maja, nas navdaja z  velikim veseljem.  Svetovni dan čebel pa nas poleg velike prepoznavnosti opominja in nalaga odgovornost do čebel in ostalih opraševalcev, ki so zelo občutljivi na spremembe v okolju in jih zato upravičeno imenujemo indikator čistega okolja. Zavedati se moramo, da smo ravno ljudje tisti, ki s svojim obstojem in delovanjem lahko poskrbimo, da bodo čebele in ostali opraševalci še naprej opravljali svoje osnovno poslanstvo, to pa je opraševanje rastlin. Predvsem je naša naloga, da prav vsak posameznik po svojih močeh prispeva k ohranjanju okolja in s tem tudi našim zanamcem zagotovi pogoje za  življenje. Ne smemo dopustiti, da nas naš notranji pohlep žene v nepremišljena dejanja, ki dolgoročno ogrožajo živalske vrste kamor sodijo tudi čebele. Verjetno se niti ne zavedamo, da s takšnimi dejanji ogrožamo tudi sebe. Postavlja pa vprašanje kako lahko vsak od nas prispeva in k ohranjanju okolja. Nekateri boste znali zelo hitro odgovoriti, da pa en sam tako ali tako ne more ničesar spremeniti. Ste že slišali za tisti znameniti rek, ki ga je nekoč izrekel Dalai Lama: »Če mislite, da ste premajhni, da bi lahko kaj spremenili, poskusite zaspati s komarjem v sobi«. Zato je pomemben prav vsak posameznik, prav vsak šteje. Več nas bo, večji bodo premiki. Za vse, ki verjamete, da je svet lahko lepši,  smo pripravili nekaj predlogov, ki so primerni tako za posameznike, kot tudi za večje skupnosti.

Preberi več

gasilski tabor1

Tabor mladih gasilcev je ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas. Tako je 82 mladih gasilcev iz GZ Šentjernej v času od 22. do 25. avgusta prebivala v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, kjer je bil, v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in GZ Šentjernej, ponovno organiziran tabor mladih gasilcev.

Preberi več

klara v predteku na sliki četrta

Na sliki Klara četrta

KLARA DVANAJSTA NA SVETU - ČESTITAMO

Da je atletika v Sloveniji na pravi poti potrjujejo rezultati atletov U-18, saj jih je skoraj dvajset doseglo normo za svetovno prvenstvo. Med najboljšimi je tudi naša atletinja Klara Lukan. Prvenstvo se je začelo v sredo, 12. julija. Udeležba na prvenstvu je bila zaradi političnih in ostalih razlogov nekoliko okrnjena, saj so mnoge države odpovedale nastop, kar pa ne zmanjšuje vrednosti rezultatov, ki so jih naši atleti dosegli na tem prvenstvu. Iz prenosov smo videli, da so se organizatorji potrudili pri organizaciji doslej prvega prvenstva v Keniji.

Klara je svoj prvi nastop opravila v četrtek zjutraj. V skupini je imela dobre tekmice iz Afrike in Turčije. Štartala je na šesti progi in imela vseskozi dober pregled nad ostalimi tekmovalkami in ni dovolila, da bi jo tekmice zaprle. Tempo teka je bil ravno pravi, malo hitrejši, kot takrat v Velenju. Vseskozi je tekla okoli četrtega mesta, 300m pred ciljem pa je prehitela še tekmovalko iz Turčije, favorizirani Afričanki sta si nabrali nekaj več prednosti, medtem ko je Klara brez hujših naporov zadržala tretje mesto s časom 2:11,66, kar je njen drugi najboljši rezultat in uvrstitev v polfinale. Zmagovalka pa je bila dobre tri sekunde hitrejša. V polfinalu v petek se lahko zgodi marsikaj, z dobrim tekom in veliko sreče tudi finale ne bi bilo nedosegljivo.

slovenska ekipa Klara desna za zastavo

Tudi za polfinalni tek je bila Klara dobro pripravljena in motivirana. Razplet v prvi skupini ni bil presenetljiv, tek pa vseskozi hiter z malo taktiziranja, tako da so vse tekmovalke dosegle dobre rezultate. Začetnih 200m drugega teka je potekal povsem normalno s tempom okoli 31s, potem pa se je začelo...Tri Afričanke so se postavile na čelo kolone in upočasnile tek, da je bil vmesni čas na 400m 69s, Klara je brez problemov sledila na petem, šestem mestu. Dvesto petdeset metrov pred ciljem so Kenijka, Maročanka in Etiopijka močno potegnile, Klara je poskušala slediti, prišla na četrto mesto in se na konca zadnjega zavoja približala in celo napadla najboljše tri. Te so se malo pogledale, češ kaj boš ti med nami, povečale hitrost in zanesljivo pritekle na cilj kot finalistke, Klara pa 7 desetink za tretje uvrščeno na četrtem mestu s časom 2:15,51, kar je bilo prepočasi za finale. Njen čas je bil skupno dvanajsti čas polfinala.

Preberi več

Jernejevonovi

KCPT LOGO

images/piso

 

galerije mapalink
 
11_2017 Vestnik

Statistika obiskov

5137257
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
235
1571
15409
5109073
40561
61306
5137257
Moj IP: 54.81.116.187
Osveženo: 03:45:19